Heeft u geen voortuin en ligt de gevel van uw woning tegen de stoep? Dan kunt u waarschijnlijk een geveltuin aanleggen en ook een steentje bijdragen aan de natuur. U heeft daarvoor toestemming nodig van de gemeente.

Wat is het?

Een strook planten tegen de gevel van een woning noemen we een geveltuin. Geveltuinen helpen regenwater opvangen. Planten en bloemen zijn goed voor de vlinders en bijen. Het tuintje mag maximaal 45 cm diep zijn. Lees voordat u de geveltuin gaat aanleggen eerst de spelregels.

Hoe vraagt u de geveltuin aan?

Vraag een geveltuin aan

In Beek hebt u voor een geveltuin toestemming nodig. Alleen de eigenaar van de woning of bedrijfspand kan een geveltuin aanleggen en aanvragen bij de gemeente. Vraag uw geveltuin online aan via het formulier Geveltuin aanvragen. De gemeente bekijkt uw aanvraag en beoordeelt of een geveltuin bij uw woning mogelijk is. Binnen twee weken ontvangt u een antwoord op uw aanvraag.

Spelregels geveltuin

U legt de geveltuin zelf aan. De kosten voor het aanleggen betaalt u zelf. U kunt de gemeente ook vragen om de geveltuin voor u aan te leggen. Als de gemeente de geveltuin voor u aanlegt, betaalt u de helft van de kosten aan de gemeente. Het is belangrijk dat u zich onder andere aan deze regels houdt.

  • Voor kinderwagens, rollators en rolstoelen moet er een veilige doorgang blijven. Laat daarom minstens 150 cm loopruimte over op de stoep. Is dit zo, verwijder dan maximaal anderhalve stoeptegel, dit is 45 cm voor de geveltuin.
  • Schep het straatzand met de hand weg. Schep niet dieper dan 40 cm. Als u dieper graaft, kunt u eventuele aanwezige leidingen of kabels beschadigen. U bent zelf verantwoordelijk voor eventuele schade.
  • Bewaar de overgebleven tegels! Gaat u ooit verhuizen en willen de nieuwe bewoners het tuintje niet overnemen? Dan moet het terug naar de oorspronkelijke staat.
  • Plant geen grote prikkende struiken. Ook geen bomen, of struiken die later bomen worden. Snoei overhangende takken op tijd, zodat de stoep bereikbaar blijft. Voorkom overlast.
  • Plaats een stoepband of zet de weggehaalde tegel rechtop in de grond om een smal randje te maken. Zo voorkomt u verzakking van de stoep en kan regenwater in het tuintje stromen.
  • Zet geen hek rond uw geveltuin.
  • Soms moeten de gemeente en/of netbeheerders werken aan kabels en leidingen onder uw geveltuin. Dan is de gemeente of netbeheerder niet verantwoordelijk voor beschadiging of tijdelijke verwijdering.
  •  Zorg ervoor dat uw geveltuin er netjes bij ligt. Het onderhoud van uw geveltuin doet u zelf.

Hulp of advies nodig?

Bel voor hulp of advies met de gemeente via telefoonnummer 046 - 43 89 222.  Of stuur een e-mail met uw contactgegevens naar info@gemeentebeek.nl. Een medewerker van de gemeente geeft u graag advies en helpt u met uw aanvraag.

Meer informatie

Kijk op de website van Milieucentraal(externe link) voor een stappenplan om de geveltuin aan te leggen, plantenlijsten voor verschillende soorten groen en nog meer tips.