Op maandag 26 april zijn zeven bijzondere Beekenaren benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Alle gedecoreerden werden thuis door burgemeester Christine van Basten-Boddin verrast met een bezoek.  

De gedecoreerden zijn:

  • Mevrouw M.J. Michon-Hautvast uit Genhout
  • Het echtpaar G. van de Kleut en W.J.S. van de Kleut uit Beek
  • Mevrouw E.M. Daemen-Koch uit Beek 
  • Meneer L.J. Bergers uit Beek
  • Meneer J.J.E. Eggen uit Beek
  • Meneer F.A. Beelen uit Beek

Zij zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Van Basten: “Het is voor mij een grote eer om deze mensen uit naam van de Koning te mogen eren en waarderen. Stuk voor stuk Beekenaren die zich jarenlang op een bijzondere wijze hebben ingezet voor onze gemeenschap. Het was ontzettend leuk om ze vandaag thuis te mogen bezoeken in onze ‘Lintjes-express’. Op die manier hebben we er vandaag echt iets feestelijks van gemaakt!”

Verdiensten gedecoreerden Gemeente Beek 2021

M.J. Michon-Hautvast uit Genhout

Mevrouw Michon-Hautvast heeft jarenlang mantelzorg verleend aan een inwonende oom. Daarnaast ondersteunde zij haar buurvrouw en is zij sinds 1991 mantelzorger van haar buurman. Sinds 2013 is zij ook mantelzorgverlener voor de broer en zus van haar buurvrouw. 
Naast haar mantelzorgtaken is mevrouw Michon sinds 1974 verbonden aan het kerkelijk zangkoor in Genhout. Zij ondersteunt pastoor Van Oss rondom de zang bij kerkelijke feesten. En wanneer er iemand overlijdt, dan bezoekt mevrouw de nabestaanden om de wensen met betrekking tot de dienst en muzikale omlijsting te vernemen. Op die manier draagt zij bij aan een onvergetelijk en persoonlijk afscheid. 

Het echtpaar G. van de Kleut en W.J.S van de Kleut uit Beek

Mevrouw Van de Kleut-Van den Ham heeft zich meer dan 20 jaar verdienstelijk gemaakt voor Vluchtelingenwerk Nederland. Zij maakte vluchtelingen op diverse terreinen wegwijs en hielp bij het leren van Nederlands, invullen van formulieren of het inrichten van een huis. Toen dit werk fysiek te zwaar werd, begon mevrouw Van de Kleut met het geven van gastlessen aan basisscholen. Op die manier wil zij bij jonge mensen draagvlak en begrip creëren voor de situatie van vluchtelingen. Mevrouw is vanaf 2003 tevens vrijwilliger bij De Zonnebloem en was van 2004 tot 2013 bestuurslid. Daarnaast is mevrouw vrijwilliger bij het damescomité van mannenkoor Beeker Liedertafel. 

Meneer Van de Kleut is sinds 1998 lid van mannenkoor Beeker Liedertafel, zowel als zingend lid als secretaris. Voor concerten is hij verantwoordelijk voor het opbouwen en afbreken van podia en tijdens de concerten heeft hij de rol van spreekstalmeester. Hij zet zich tevens in voor de Kelder-Zoldermarkt in Beek. Vanaf 2010 is de heer Van de Kleut consulent voor de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Hij begeleidt maandelijks spreekuren om informatie te geven en te helpen bij het invullen van wilsverklaringen. In de periode 2006 tot en met 2014 heeft hij zijn hulpbehoevende en dementerende ouders ondersteund en begeleid. 

Mevrouw E.M. Daemen-Koch uit Beek 

Mevrouw Daemen is sinds 1989 bestuurslid bij diverse majoretteverenigingen. Van 1989 tot 1998 was zij bestuurslid van Drumshow- en Majorettekorps Star Light Elsloo, waarna zij de overstap maakte naar Tamboer, Show en Majorette Korps Lucia. In 2000 fuseerde deze vereniging met Drumfanfare Irene. In 2008 begon zij samen met haar dochter een nieuwe vereniging: Majoretten & Streetdance Team Explosion Beek. Hiervan is zij voorzitter en trainer. 
Sinds 2015 is mevrouw Daemen ondersteunend lid bij de Majorette commissie van de Limburgse bond van Tamboerkorpsen en sinds 2019 is zij commissielid van de doelgroep Show, Mars en Percussie van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen. 

Meneer L.J. Bergers uit Beek

Meneer Bergers reist het hele land door voor de Nederlandse Triathlon Bond waaraan hij sinds 1998 als official verbonden is. Hij verricht vrijwilligerswerk bij regionale, nationale en internationale wedstrijden. Sinds 2011 is hij lid van de Triathlonraad. 
Sinds 1993 is de heer Bergers official bij Atletiekvereniging Caesar Beek. Tot 2015 zorgde hij ervoor dat de sintelbaan voor een wedstrijd piekfijn in orde was. 
De heer Bergers is sinds 1993 tevens official bij de Vereniging Hardloopvrienden Elsloo. Daarnaast verricht hij sinds 1990 vrijwilligerswerk voor het Graetheide comité in Born. 

Meneer J.J.E Eggen uit Beek

Meneer Eggen is een van de grondleggers van het scholierencarnaval in Beek. Hij is al 13 jaar bestuurslid, waarvan drie jaar als voorzitter, van de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek. Hij is de drijvende kracht achter de organisatie en uitvoering van de 4 mei herdenking in Beek. De heer Eggen is zeer betrokken bij de educatie over ons oorlogsverleden en de lessen die daaruit getrokken kunnen worden. Hij geeft gastlessen aan groep acht van alle basisscholen in Beek en geeft rondleidingen langs de vele oorlogsmonumenten die Beek rijk is. Daarnaast is de heer Eggen geregeld gids in het Eyewitness Museum in Beek. Ook is hij een van de drijvende krachten geweest in de organisatie van Beek 75 jaar bevrijding. 
De heer Eggen is bijna 20 jaar lid van de Baeker Kleppermen. Hij schrijft muziek en teksten voor de vereniging en programmeert alle uitvoeringen.  

Meneer F.A. Beelen uit Beek

Meneer Beelen is sinds 1989 de motivator achter buurtvereniging Molenstraat. Hier heeft hij diverse functies bekleed die allen bijdroegen aan de sociale cohesie in de buurt. De heer Beelen was sinds 1983 als vrijwilliger verbonden aan SGL, waar hij ondersteuning bood aan mensen met een beperking. Vanwege zijn eigen gezondheid is hij sinds 2015 minder actief als vrijwilliger. De heer Beelen is sinds 1992 tevens lid van het Goals mannenkoor. Bij dit mannenkoor is hij een mentor voor nieuwelingen en hielp hij vaak bij de uitvoering van buitenluchtconcerten.