Toerisme in Beek

In Beek is een hoop te doen en te beleven. Breng een bezoek aan het Elsmuseum, ga lekker eten bij de monumentale Oude Pastorie, bezoek de Sint-Hubertusmolen, speel een potje padel op Sportlandgoed De Haamen, leer over de Beekse cultuur in het Heemkundemuseum of ga een middag shoppen in centrum Beek of bij Makado. Er is voor ieder wat wils! Via de websites van Visit Zuid-Limburg, Beek Bloeit en de Facebookpagina van Gemeente Beek blijft u op de hoogte van het laatste nieuws en aankomende activiteiten

  • Grensmaasvallei

    Beek maakt, samen met de Westelijke Mijnstreek-gemeenten Stein en Sittard-Geleen, onderdeel uit van de Grensmaasvallei: een uniek stuk Limburg waar cultuur, natuur en avontuur samenkomen. In de Grensmaasvallei vormt de Maas de natuurlijke grens tussen Nederland en België, en strekt zich een gebied uit langs schilderachtige dorpen, prachtige natuurgebieden en eeuwenoude landschappen die uitnodigen tot verkenning en verwondering. Of u nu houdt van wandelen, fietsen, cultuur snuiven of gewoon tot rust komen in de natuur: de Grensmaasvallei heeft het allemaal! In de Grensmaasvallei beleeft u het echte Limburg: gastvrij, veelzijdig en verrassend mooi.

    Lees meer over de Grensmaasvallei

  • Sportlandgoed De Haamen

    Midden in het groene Limburgse landschap, aan de rand van het dorp, ligt het sportieve hart van Beek: Sportlandgoed De Haamen. Dit moderne en veelzijdige sportpark biedt een uitgebreid aanbod aan faciliteiten voor recreanten en topsporters van jong tot oud. 

    Van een moderne atletiekbaan en sporthallen tot zwembaden, buitensportvelden en horeca: op het landgoed is alles te vinden om actief bezig te zijn én te ontspannen. Bovendien staat inclusiviteit hier hoog in het vaandel. De Haamen is namelijk volledig toegankelijk voor mensen met een beperking en draagt met trots het predicaat ‘inclusieve sportaccommodatie’. 

    Lees meer over Sportlandgoed De Haamen

  • Mini Bike Park bij Sportlandgoed De Haamen

    In Beek is in 2023een Mini Bike Park aangelegd. Dit is een toegankelijke en uitdagende oefenplek voor zowel beginnende als ervaren mountainbikers en gravelrijders. Gelegen op Sportlandgoed De Haamen, biedt het park een veilige omgeving om technische vaardigheden te ontwikkelen. Ideaal voor jeugd, gezinnen en mindervaliden. Het park is (op eigen risico) vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Het dragen van een valhelm en bescherming is verplicht!

    Lees meer over het Mini Bike Park

Wandelen en fietsen

Met haar prachtige buitengebied en rijke cultuurhistorie vormt Beek het ideale decor voor een mooie wandel- of fietstocht. We hebben een divers aanbod aan routes in verschillende moeilijkheidscategorieën. Of u nu houdt van ontspannen wandelen door groene landschappen of liever sportief fietst langs historische bezienswaardigheden, in Beek kan het allebei. Hieronder zijn alle wandel- en fietsroutes die door onze gemeente lopen en u meenemen langs de mooiste plekken en verhalen onder elkaar gezet. Ontdekt u Beek te voet of op de fiets?

Wandelen in Beek

  • Bandkeramiekroute

    Ga terug in de tijd naar circa 5.250 voor Christus, toen de eerste boeren, de Bandkeramiekers, zich vestigden in Zuid‑Limburg. De route neemt u letterlijk en figuurlijk mee op pad door 7.000 jaar geschiedenis: van prehistorische boeren tot het hedendaagse Beek. Tijdens deze vlakke en compacte wandeling komt u meer te weten over de leefwijze en -omgeving van de bandkeramiekers. 

  • Genhoutroute

    De Genhoutroute is een toegankelijke wandeltocht over het plateau bij Beek en Groot-Genhout die geschikt is voor alle leeftijden. U profiteert van weidse vergezichten, van het dorp Beek tot de kerktoren van Groot‑Genhout, terwijl u over het open landschap met boerderijen en weilanden loopt. De Genhoutroute biedt een perfecte mix van natuur, cultuur en lokale sfeer. Begin- en eindpunt van de route zijn bij café/restaurant Aan de Meule, waar van een hapje en drankje voor- of achteraf kan worden genoten, met uitzicht op de Sint Hubertusmolen.

  • Kelmonderbosroute

    De Kelmonderbosroute is een prachtige, gemakkelijke en afwisselende luswandeling door het natuurrijke gebied van Kelmond en Klein-Genhout. De route voet u langs de Keutelbeek, parkachtige zones, dicht bebost gebied, hoogstam boomgaarden, charmante buurtschappen met vakwerkhuizen en oude hoeves, Huize Genbroek en de karakteristieke Sint Hubertusmolen. De wandeling is ongeveer acht kilometer lang en start en eindigt bij het gemeentehuis in Beek, dicht bij de diverse horecagelegenheden van het centrum.

  • Levensloopje

    Dit betekenisvolle parcours, onderdeel van het ‘Gedenkparken’-project, verbindt het Levensbomenbos met de oude begraafplaats Sint Martinus in Beek. De route voert via de bosrijke paden door het Kelmonderbos en laat u onderweg kennismaken met verschillende cultuurhistorische parels in de gemeente. Deze korte route van ongeveer zeven kilometer is ideaal voor wandelaars die op zoek zijn naar bezinning en schoonheid in een groene omgeving.

  • Ommetje Genhout

    Kom tot rust en bezinning met het Ommetje Genhout (ook wel het ‘Rondje Creativiteit’ genoemd). Deze fijne en afwisselende wandeling van bijna acht kilometer is één van de elf camini’s, oftewel korte pelgrimservaringen met spreuken en opdrachten speciaal gericht op bezinning en bewustwording. De route voert u door het groen en langs de kunstenaarskerk van Genhout, en langs de historische grenspalen, waar de scheidslijn tussen de voormalige Spaanse en Staatse Nederlanden nog zichtbaar is.

  • Spaubeekroute

    De Spaubeekroute biedt een gevarieerde wandelervaring door het landschap van Spaubeek en omgeving. De route voert u over een plateau, langs graften, fruitboomgaarden en veldkruizen. Een bijzonder hoogtepunt is het Spaubeekerbos, waar holle wegen en oude grindgroeven u door een groen en enigszins surrealistisch landschap leiden. In dit gebied zijn in het verleden veel grindgroeven geweest, maar tegenwoordig worden er tal van plant- en diersoorten waargenomen. Tijdens de wandeling komt u bovendien langs het openluchttheater in Spaubeek, een ruïne uit de jaren twintig die destijds door de plaatselijke bevolking werd gebruikt voor muziek- en toneeluitvoeringen. De unieke sfeer van dit prachtige stuk historie is gelukkig nooit verloren gegaan!

  • Vrouwenbosroute

    De Vrouwenbosroute is een gevarieerde wandeltocht die de overgang tussen het stedelijke Beek en het glooiende Heuvelland verkent. De route voert u over veldwegen, langs veldkruizen, door holle wegen, voetpaden en plateaus, en uiteraard door het Vrouwenbos zelf. Dit kleine, maar bijzondere bos is gelegen op een helling, omgeven door akkers en weides, heeft een rijke ondergroei en is een toevluchtsoord voor trekvogels zoals koperwiek, roek en groenling, vooral in het najaar. Door de afwisseling van hoog en laag zijn er op verschillende punten in de Vrouwenbosroute prachtige uitzichten over het omliggende landschap te bewonderen.

  • Wat de Maas rond Spaubeek achterliet?

    Deze veelzijdige en geologische wandelroute van circa elf kilometer is samengesteld door IVN Spaubeek (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie). Het rondje is verrassend en afwisselend, en maakt u bewust van de unieke landschapsvormen, met afwisselende plateaugebieden, holle wegen, boomgaarden, veldkruisen, graften en terrassen, die Zuid-Limburg rijk is. De route is te lopen als volledige lus van elf kilometer of in twee kortere etappes van circa vijf en zes kilometer. Er is geen bewegwijzering aanwezig op de route, maar de beschrijving is als PDF of GPX-bestand te downloaden op de website van Visit Zuid-Limburg.

Uitgekeken en -gewandeld in Beek? Onze mooie regio heeft nog veel meer te bieden! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze buurgemeenten Stein of Sittard-Geleen, die samen met Beek de Grensmaasvallei vormen.

Fietsen in Beek

  • Geleenbeekdalroute

    Deze route belicht de natuurlijke en cultuurhistorische rijkdommen in het Geleenbeekdal – waarvan een deel door de gemeente Beek stroomt of er dichtbij ligt. De Geleenbeek is recent hersteld na jaren van vervuiling door kanalisatie tijdens de mijnbouw. Nu stroomt de beek weer helder door een rijk natuurgebied en vormt de habitat van spechten en vleermuizen. Voor fietsers biedt deze route een mooie dagtocht door een gevarieerd landschap, met stops bij historische en natuurlijke parels. Onderweg kom je Kasteel Wijnandsrade en Kasteel Terborgh tegen, die beide ideaal zijn voor een heerlijke pauze op het terras.

  • Oerboer route

    Stap op de fiets voor een boeiende ontdekkingstocht door de oudste landbouwgronden van Nederland. Deze thematische fietsroute neemt je mee langs archeologische vindplaatsen en musea in de regio, waar duizenden jaren geleden de eerste boeren van ons land – de bandkeramiekers – zich vestigden. Je fietst door het glooiende landschap van Beek, Stein, Elsloo en Sittard, met onderweg volop mogelijkheden om cultuur, geschiedenis en natuur te beleven. Deze fascinerende fietstocht verbindt Beek – als oudste dorp van Nederland – met de rijke prehistorische geschiedenis van de regio.

  • Route vol Verwondering

    Ontdek een grensoverschrijdende fietsroute door de betoverende Zuid-Limburgse Grensmaasvallei, dwars door Nederland, België (Maaseik) en Duitsland (Selfkant). Deze makkelijke en veelzijdige route van ongeveer 65 kilometer start bij Kasteel Limbricht, maar kan ook op elk ander fietsknooppunt naar keuze beginnen (zoals Beek/Elsloo, Spaubeek, Sittard of Geleen-Oost). Onderweg kom je schitterende natuur en panorama’s in onder meer Rivierpark Maasvallei en het herstelde Geleenbeekdal tegen. Maar ook rijke cultuur, religieus erfgoed, tal van gezellige cafés en eetgelegenheden, en digitale verwonderplekken (op meer dan dertig locaties zijn QR‑codes voor virtuele 360°‑tours en audiotours te vinden) liggen op de route. 

    Beek vormt een knooppunt op deze route, waardoor inwoners én recreanten eenvoudig kunnen instappen.  De Route vol Verwondering combineert natuurbeleving, grensoverschrijdend fietsen, cultuurhistorie en digitale innovatie, allemaal verbonden met plaatsen als Spaubeek, Beek en Genhout, maar ook zeker leuke plekken bij onze buren Stein en Sittard-Geleen.