Beek samen tegen eenzaamheid

In Nederland voelt 49% van de volwassenen zich wel eens eenzaam. Ruim 14% van deze mensen voelt zich ontzettend eenzaam. Volgens onderzoek voelt 46% van de Beekse inwoners zich wel eens eenzaam en 12% zich sterk eenzaam. Om eenzaamheid in Beek het hoofd te bieden is de coalitie 'Beek samen tegen eenzaamheid' in het leven geroepen.
Eenzaam zijn heeft grote gevolgen voor de gezondheid van mensen en hun kwaliteit van leven. Daarom maakt de Beekse coalitie zich sterk om eenzaamheid aan te pakken en bespreekbaar te maken.
Theeleuten?

In de zomer voelen mensen zich vaak extra eenzaam. Familie en buurtbewoners zijn dan op vakantie en vaste verenigingsbijeenkomsten gaan vaak niet door. De Gemeente Beek is vastbesloten om hier iets aan te doen en houdt daarom voor de tweede keer de succesvolle zomeractie “Theeleuten?”.
Deze actie, die vanaf 7 juli gaat lopen, nodigt alle Beekenaren uit om op theevisite te gaan bij mensen die zich mogelijk eenzaam voelen. Voor deze weldoeners staat een tasje met thee, koekjes en een leuke kaart klaar. Samen gezellig theeleuten kan een groot verschil maken.
Hier kunt u een tasje ophalen:
- Gemeentehuis (Raadhuisstraat 9, Beek)
- Spellenwinkel De Dwalende Dwerg (Markt 17, Beek)
- PLUS van Wijnbergen (Markt 62, Beek)
- Stegen 35 (Beek)
- Centrum WenG (Callistusplein 9, Neerbeek)
- Sportlandgoed De Haamen (De Haamen 1, Beek)
- Zonnebloem Jong Westelijke Mijnstreek (Dorpstraat 23, Spaubeek)
- Sint-Hubertuskerk Genhout (Hubertusstraat 59, Genhout)
- Glenn Bloemsierkunst (Hobbelrade 2, Spaubeek)
- Muziekschool (Dr. Stassenstraat 88, Beek)
Contactpunt eenzaamheid
Beekse inwoners die eenzaam zijn kunnen contact opnemen met het Contactpunt Eenzaamheid: 046 - 750 84 10. De medewerkers van het contactpunt bieden een luisterend oor en verwijzen inwoners naar passende ondersteuning in hun gemeente. Dit kunnen bijvoorbeeld activiteiten zijn waar mensen gelijkgestemden kunnen ontmoeten en sociale contacten kunnen opbouwen.
Maatjesproject van Partners in Welzijn
Ouderdom, ziekte of beperkingen kunnen ervoor zorgen dat sociale contacten verminderen en het opbouwen van nieuwe relaties lastig wordt. Het Maatjesproject is er om dit te doorbreken. Samen met een vrijwilliger, een ‘maatje’, wordt u ondersteund bij het uitbreiden van uw sociale netwerk, zodat u weer actief kunt deelnemen aan de maatschappij.
Heeft u interesse in het Maatjesproject of wilt u vrijwilliger worden? Neem contact op met Partners in Welzijn via 046-457 57 00 of stuur een mail naar maatjesbeek@piw.nl.
