Wat is het?

U betaalt onroerendezaakbelasting (OZB) als u eigenaar bent van een onroerende zaak, bijvoorbeeld een woning of bedrijfspand.

U hoeft geen OZB te betalen als u een woning huurt. U betaalt wel OZB als u een bedrijfspand huurt.

Wat moet ik doen?

U betaalt de OZB. U ontvangt binnen 8 weken na aanvang van het kalenderjaar een aanslagbiljet voor de onroerende zaakbelasting. 

Bezwaar maken

Als u het niet eens bent met de aanslag, kunt u bezwaar maken. Zet in uw bezwaar het aanslagnummer en leg uit waarom u het er niet mee eens bent.

U kunt binnen 6 weken na dagtekening van de aanslag gemotiveerd bezwaar maken. Dit kunt u doen door gebruik te maken van uw persoonlijke pagina op www.bsgw.nl(externe link).

Hoe werkt het?

De gemeente gaat uit van de situatie van 1 januari van het jaar waarover u belasting betaalt. Dit betekent dat als u op 2 januari de woning verkoopt, u toch de belasting voor het gehele jaar moet betalen. Bij de verkoop verrekent de notaris dit met de koper.

De onroerende zaakbelasting kent een eigenaarsdeel en een gebruikersdeel. Alle objecten worden betrokken in het eigenaarsdeel. Bij onroerende zaken die niet in hoofdzaak tot woning dienen wordt tevens een gebruikersdeel opgelegd.

Eigenarendeel

Belastingplichtig voor het eigenarendeel is diegene die bij het begin van het kalenderjaar eigenaar is van een onroerende zaak.

Gebruikersdeel

Voor niet-woningen wordt tevens een onroerendezaakbelasting voor gebruikers opgelegd. Winkels, fabrieken en bouwterreinen zijn enkele voorbeelden van niet-woningen. Belastingplichtig voor het gebruikersdeel is diegene die bij het begin van het kalenderjaar het gebruik heeft van een onroerende zaak die niet in hoofdzaak tot woning dient. Over woningen wordt dus geen gebruikersdeel opgelegd.

Berekening

De onroerendezaakbelasting wordt berekend over de WOZ-waarde van het pand. Deze waarde wordt vastgesteld conform de regels van de Wet Waardering onroerende zaken (WOZ). De WOZ-waarde wordt namens de gemeente vastgesteld door de BsGW. De hoogte van de onroerendezaakbelasting wordt berekend door de vastgestelde WOZ-waarde te vermenigvuldigen met een percentage. Deze percentages worden door de gemeenteraad elk jaar opnieuw vastgesteld. U kunt dit tarief terugvinden op www.bsgw.nl(externe link).

Extra informatie

U moet ook OZB betalen voor een onroerende zaak die u (nog) laat bouwen. Ook voor woonarken en woonwagens moet u soms OZB betalen. Voor bepaalde onroerende zaken hoeft u geen OZB te betalen, bijvoorbeeld voor kerken.

Hoogte te betalen OZB

De gemeente berekent elk jaar de waarde van woningen en andere onroerende zaken. Dit heet de WOZ-waarde. De gemeente gebruikt deze waarde om te bepalen hoeveel OZB u moet betalen.