ONDERNEMEN IN BEEK: Plus Van Wijnbergen

De grote vraag is niet óf het een keer gaat gebeuren, maar wanneer het gaat gebeuren”, zegt Tim van Wijnbergen, eigenaar van de gelijknamige PLUS-supermarkt aan de Markt in Beek. "Helaas kunnen we ook die vraag niet beantwoorden.”

Net als vrijwel elke ondernemer, is Van Wijnbergen er zich ervan bewust dat Limburg op elk moment te maken kan krijgen met een black-out, een ernstige stroomstoring, die niet binnen een paar uur is opgelost en grote consequenties heeft voor de samenleving.

Dagelijks leven 

Van Wijnbergen kan uit eigen ervaring vertellen wat het betekent als overal om je heen de stroom uitvalt en het dagelijkse leven tot stilstand komt. Tijdens de immense stroomuitval op het Iberisch Schiereiland, eind april 2015, bevond hij zich aan de Spaanse kust. "Een vreemde gewaarwording, die ik niet snel zal vergeten. Binnen tien seconden viel overal de stroom uit. Je zag het gebeuren. Alsof je aan het fietsen bent en er komt ineens een spaak tussen je wielen.

Ikzelf zat gelukkig aan zee, maar je moet er niet aan denken dat je zoiets meemaakt als je in het binnenland verblijft, ergens in een kantoorgebouw op vierhoog. Ook de supermarkten gingen dicht."

Vindingrijk

Achteraf kan hij er om lachen. Het neemt niet weg dat hij er als ondernemer ernstig rekening mee houdt dat dit hem en zijn collega’s ook kan overkomen. "Ik wil geen angst zaaier zijn en een beetje vindingrijk zijn zit ook wel in mijn aard. Ik denk er dan ook regelmatig over na hoe ik mijn klanten kan blijven bedienen. Als supermarkt zijn we toch ook een beetje de hui kamer van het dorp.”

Binnen een halve minuut verandert alles om je heen en ontstaat overal paniek, denkt Van Wijnbergen. "Kassa’s vallen uit, koel- en diepvriesinstallaties werken niet langer, het licht gaat overal uit, waardoor het in de winkel pikkedonker is. In zo’n geval wil je voorkomen dat er paniek uitbreekt. Bij een grote stroomstoring kan bovendien het 4G-signaal wegvallen, waardoor mensen niet meer kunnen bellen of elkaar geen berichten meer kunnen sturen.”

Gigantische investering

Koel- en diepvriesinstallaties kunnen wel even doordraaien op noodstroom, maar op een zeker moment raakt ook de diesel van het noodaggregaat op, aldus Van Wijnbergen. "Het zekere voor het onzekere nemen met een voorziening die in geval van nood geruime tijd kan blijven doordraaien? Dat is geen hogere wiskunde, maar wel een gigantische investering.

Zo’n systeem kost zeker 60.000 euro. Je moet zo’n apparaat klaar hebben staan als er niets aan de hand is, want als je pas aan een aggregaat gaat denken als de nood zich aandient, bent je te laat. De grote vraag is of je zo’n investering wilt doen voor een machine die je mogelijk, nooit hoeft te gebruiken. Het is een lastige afweging.