Wat is het?

Wilt u weten of uw aanvraag omgevingsvergunning tot een vergunning zal leiden? Doe dan vooraf een conceptverzoek. Het voordeel van een conceptverzoek is dat u te weten komt of uw initiatief in aanmerking komt voor een vergunning. U krijgt adviezen zodat u uw initiatief eventueel kunt aanpassen. Lees hier hoe het werkt en wat u nodig heeft.

Let op: De gemeente heeft op dit moment veel woningbouwinitiatieven in behandeling. Dit betekent dat nieuwe woningbouwinitiatieven niet direct opgepakt kunnen worden. Wij verwachten vanaf het tweede kwartaal van 2024 weer met nieuwe initiatieven aan de slag te kunnen gaan. 

Heeft u hier vragen over? Neem dan telefonisch contact op met team Ruimtelijke Ordening van de Gemeente Beek via telefoonnummer 046 - 43 89 222.

Wat moet ik doen?

Via het Omgevingsloket(externe link) checkt u of een omgevingsvergunning noodzakelijk is en kunt u een conceptverzoek indienen. Heeft u hier vragen over? Stuur een e-mail naar omgevingswet@gemeentebeek.nl. 

Wilt u een conceptverzoek indienen? Start dan een aanvraag in het Omgevingsloket en vul bij stap 7 'Verzoek Indienen' in dat het om een conceptverzoek gaat.

Zorg ervoor dat u alle relevante documenten meestuurt met uw conceptverzoek.  

Hoe werkt het?

Uw conceptverzoek wordt getoetst aan de wettelijke voorschriften en aan het gemeentelijk beleid. Zo wordt duidelijk of uw plan wenselijk en/of haalbaar is. Daarmee wordt duidelijk of het zinvol is om een aanvraag omgevingsvergunning te doen. 

Intaketafel

Wij bekijken uw initiatief aan de Intaketafel. Dit is een intern overleg waarbij wij kijken of het past binnen de gemeentelijke visie en doelen en of het wenselijk is om ermee door te gaan. 

  • Ja, het is wenselijk. Wij geven aan hoe u verder kunt met uw initiatief.
  • Ja, als er kan worden voldaan aan bepaalde omgevingsaspecten zoals milieu, geluid en veiligheid. 
  • Nee, uw initiatief is volgens ons niet wenselijk en we raden u af om hiermee verder te gaan.

Omgevingstafel

Voor grotere en complexe initiatieven hebben we een omgevingstafel ingericht. 

  • Aan tafel komen (in een of meerdere sessies) de initiatiefnemer en alle betrokkenen zoals Provincie Limburg en Waterschap Limburg bij elkaar.
  • Het initiatief wordt dan besproken vanuit de gedachte om het haalbaar te maken.
  • Dit levert de initiatiefnemer een integraal advies op, op basis waarvan de omgevingsvergunning kan worden aangevraagd. 
  • Daarna kan de vergunning in acht weken worden afgehandeld.

Wat kost het?

Als u een conceptverzoek indient brengt de gemeente u hiervoor kosten in rekening. Dat geldt niet als het conceptverzoek zich beperkt tot de intaketafel, dan worden er geen kosten in rekening gebracht.

De kosten voor een conceptverzoek zijn standaard € 500,00. Wanneer uw plan moet worden behandeld op de omgevingstafel wordt dit bedrag vermeerderd met € 200,00. Kosten die de gemeente moet maken bij het inschakelen van externe adviseurs komen daar nog bij.