Wat is het?

Als uw kind een school voor speciaal basis- of voortgezet onderwijs bezoekt, kunt u als ouder/verzorger onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een vervoersvoorziening. Een vervoersvoorziening bestaat uit een gehele of gedeeltelijke vergoeding van de noodzakelijke vervoerskosten van de leerling. De vergoeding kan bestaan uit bijvoorbeeld een abonnement voor het openbaar vervoer, vergoeding van de kosten van eigen vervoer of uit het aanbieden van aangepast vervoer door Gemeente Beek.

Dat geldt ook voor ouders wier kinderen een school van een bepaalde richting bezoeken die in Beek niet voorhanden is, zoals een islamitische school of Vrije School.

In bepaalde situaties wordt van de ouders een eigen bijdrage in de kosten van vervoer gevraagd. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van het inkomen van ouders.

Voorwaarden

Of uw kind in aanmerking komt voor leerlingenvervoer hangt onder meer af van:

  • de afstand tussen uw woning en de dichtstbijzijnde toegankelijke school
  • de reistijd
  • de mogelijkheden van uw kind
  • de leeftijd
  • de inzet van beide ouders en hun netwerk.

Let op! Er zijn nieuwe nadere regels bekostiging leerlingenvervoer vastgesteld. Dit kan mogelijk gevolgen hebben voor de toekenning van leerlingenvervoer voor schooljaar 2024-2025.

Wat moet ik doen?

Denkt u dat uw kind in aanmerking komt voor deze regeling? Vraag dan elk jaar vóór 22 april leerlingenvervoer aan. U kunt dan bij goedkeuring op tijd gebruik maken van een vervoersvoorziening.

Aanvraagformulier leerlingenvervoer schooljaar 2024-2025

Heeft u hulp nodig bij het invullen van het formulier? Neem contact op met Partners In Welzijn. Kijk voor de contactgegevens en de inloopspreekuren op www.gemeentebeek.nl/wijkteam

Wijzigen of afmelden

Wilt u een wijziging doorgeven, zoals een verhuizing, een nieuwe school voor uw kind, een andere vorm van leerlingenvervoer aanvragen of uw kind afmelden voor het leerlingenvervoer? Vul dan het onlineformulier in.

Wijzigingsformulier leerlingenvervoer Afmeldingsformulier leerlingenvervoer

Schriftelijk invullen

Wenst u een van de formulieren liever schriftelijk in te vullen? Neem dan contact op via ons contactformulier. 

Contactformulier

Termijn

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

De 8 weken gaan in als u alle gegevens die de gemeente vraagt heeft ingeleverd.

Contact

Indien u een vraag heeft over leerlingenvervoer, kunt u contact opnemen met de Gemeente Beek via onderstaand contactformulier. Ook kunt u telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 046-4389222.

Contactformulier

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is leerlingenvervoer?

Leerlingenvervoer is een tegemoetkoming in de reiskosten óf aangepast vervoer voor leerlingen die, vanwege een beperking, moeilijk zelfstandig kunnen reizen, of niet dicht bij huis naar school kunnen gaan. We willen de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de leerling zoveel mogelijk stimuleren. 

  • Kan de leerling zelfstandig (of onder begeleiding) fietsen naar school? Dan heeft dat de voorkeur. Leerlingen leren op deze manier de verkeersregels. 
  • Kan de leerling zelfstandig (of onder begeleiding) reizen met het openbaar vervoer? Dan leert de leerling hoe het openbaar vervoer werkt en is de leerling straks beter voorbereid als hij/zij naar het voortgezet onderwijs gaat.

Beide ouders/verzorgers zijn verantwoordelijk voor het schoolbezoek van de leerling. Kan een leerling niet zelfstandig reizen vanwege de beperking of vanwege de leeftijd? Dan wordt er gekeken naar de mogelijkheden van één van beide ouders/verzorgers om de leerling te begeleiden. Dit mag ook iemand binnen het eigen netwerk zijn.

 

Wat wordt bedoeld met dichtstbijzijnde toegankelijke school?

Met de dichtstbijzijnde toegankelijke school wordt bedoeld:

  • Een school die passend is voor het juiste onderwijs aan uw kind
  • De school wat het dichtste bij uw woning ligt. 
  • De school moet ruimte hebben om een leerling te kunnen plaatsen. 
  • De school moet het juiste onderwijs kunnen bieden.

Als u kiest voor een school die verder weg ligt dan een andere school met hetzelfde soort onderwijs dichterbij, komt u mogelijk niet in aanmerking voor leerlingenvervoer. Dit kan belangrijk zijn voor het maken van uw schoolkeuze.

Uiteraard bent u vrij om voor een andere school te kiezen. De eventuele (extra) kosten moet u dan zelf betalen. Is er een specifiek schooladvies voor een bepaalde school? Dan houden wij daar zoveel mogelijk wel rekening mee. Dit schooladvies moet dan wel duidelijk gemotiveerd zijn.

Hoe wordt het leerlingenvervoer geregeld?

Er zijn drie manieren waarop we u tegemoet kunnen komen met het leerlingenvervoer. De gemeente bepaalt welke manier het beste past bij uw situatie.

  • U krijgt een vergoeding voor een fiets en/of openbaar vervoer.
  • De Gemeente Beek zorgt voor (aangepast) vervoer met een busje.
  • U krijgt een vergoeding voor het zelf wegbrengen en ophalen van uw kind (eigen vervoer).

Structurele handicap

Leerlingen met een structurele handicap komen in aanmerking voor leerlingenvervoer als ze niet, zelf of met begeleiding, met het openbaar vervoer naar school kunnen reizen. Met een structurele handicap wordt bedoeld een (blijvende) lichamelijke, geestelijke, psychische en/of zintuiglijke handicap.

Welke verschillende voorzieningen zijn er?

Leerlingenvervoer bestaat uit verschillende vervoersvoorzieningen vanuit thuis naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school. Er zijn verschillende vormen mogelijk, zoals een tegemoetkoming in de reiskosten:

  • Van het vervoer per fiets voor de leerling en/of begeleider;
  • Van het Openbaar Vervoer voor de leerling en/of begeleider;
  • Van het eigen vervoer.

De reisvergoeding wordt berekend aan de hand van het aantal kilometers van huis naar school en terug voor de leerling én voor een eventuele begeleider. De afstand wordt bepaald met behulp van de routeplanner van Google Maps (optie kortste route). Enkel wanneer er een medische grondslag is waaruit blijkt dat een leerling niet zelfstandig óf onder begeleiding kan reizen vanwege beperkingen of handicap, komt de leerling in aanmerking voor collectief taxivervoer.

Wat zijn de voorwaarden voor een voorziening leerlingenvervoer?

U kunt in aanmerking komen voor een voorziening leerlingenvervoer indien:

  • Uw kind in de gemeente Beek woont;
  • Uw kind een lichamelijke, zintuiglijke en/of een verstandelijke beperking heeft en daardoor moeilijk of niet zelfstandig kan reizen;
  • Uw kind de dichtstbijzijnde toegankelijke school bezoekt;
  • De afstand van het woonadres tot aan de school meer is dan 6 km (bij regulier basisonderwijs) of 4 km bij speciaal basisonderwijs.

Aangepast vervoer wordt enkel ingezet indien vervoer per fiets of OV óf eigen vervoer niet mogelijk blijkt. Bijvoorbeeld doordat:

  • Het kind dusdanige beperkingen heeft waardoor het kan fietsen of met het OV kan reizen (ook niet met begeleiding);
  • Het kind niet begeleid kan worden door de ouders of anderen, of begeleiding grote nadelen heeft voor het gezin en een andere oplossing niet mogelijk is;
  • OV naar school ontbreekt en het kind niet met de fiets naar school kan (ook niet met begeleiding);
  • Het kind met het OV meer dan anderhalf uur onderweg is en de reistijd met aangepast vervoer teruggebracht kan worden tot 50% van de reistijd met het OV.

Vanaf welke leeftijd van de leerling kan leerlingenvervoer worden aangevraagd?

Ouders kunnen vanaf het moment dat hun kind vier jaar is geworden eventueel aanspraak maken op het leerlingenvervoer.

Tot welke leeftijd hebben leerlingen recht op leerlingenvervoer?

Zolang leerlingen toegelaten zijn tot een school voor (voortgezet) speciaal (basis)onderwijs, ongeacht of zij de leerplichtige leeftijd hebben bereikt of al voorbij zijn en als voldaan wordt aan de regels in de verordening, kan recht bestaan op leerlingenvervoer.

Voor een leerling van een school voor het voortgezet onderwijs met een structurele handicap, stoornis of ziekte, waardoor de leerling niet of niet zelfstandig gebruik kan maken van het openbaar vervoer, bestaat het recht op leerlingenvervoer. De (on)mogelijkheden van reizen van de leerling dienen medisch te worden onderbouwd.

Indien wij als ouder(s)/verzorger(s) niet kiezen voor de dichtstbijzijnde toegankelijke school voor ons kind, kunnen we dan tóch in aanmerking komen voor een vervoersvoorziening?

Indien u kiest voor een verder weg gelegen school van het onderwijssoort dat wordt aangeraden aan de leerling, dan komt de leerling niet in aanmerking voor een voorziening leerlingenvervoer.

Mijn kind blijft langer op school voor aanvullende therapie, kan de ophaaltijd van de taxi hieraan aangepast worden?

Nee, het vervoer vindt plaats in aansluiting op de schooltijden zoals die in het schoolplan staan. Bij aanvang van het schooljaar wordt op basis van deze gegevens een vervoersplan gemaakt waarbij het vervoer van leerlingen zoveel mogelijk wordt gecombineerd.

Is vervoer mogelijk voor een leerling met een tijdelijke handicap, zoals een gebroken been?

Een leerling met een tijdelijke handicap, zoals bijvoorbeeld een gebroken been of arm, komt niet in aanmerking voor leerlingenvervoer. In het leerlingenvervoer kennen we alleen de structurele handicap waarvoor eventueel vervoer kan worden verleend. Structureel betekent in dit geval: langer dan 3 maanden.

Aanvraag

Kan een kind op een ander adres uitstappen dan waar het is opgehaald?

Bij een toekenning voor aangepast vervoer is naast het woonadres tevens één extra langdurige opstap- of afzetplaats op een ander adres toegestaan (bijvoorbeeld buitenschoolse opvanglocatie of grootouders). 

Voorwaarden:

  • Het afwijkende adres moet binnen een straal van 500 meter van de woning of school vandaan liggen
  • Het afwijkende adres moet binnen dezelfde gemeente als het woonadres liggen
  • Een kind moet minimaal 3 maanden aan een sluitend op het zelfde tweede afzetadres worden afgezet.

Wanneer moet ik een aanvraag indienen?

Dien vóór 1 mei uw aanvraag voor het komende schooljaar digitaal in, zodat er voor aanvang van het nieuwe schooljaar een besluit genomen kan worden.

Moet ik ieder jaar een nieuwe aanvraag indienen?

Ja. Voorafgaande aan ieder schooljaar dient u opnieuw een aanvraag te doen. Ook als u al gebruik maakt van het leerlingenvervoer. Indien u geen nieuwe aanvraag indient, loopt de huidige voorziening op de laatste schooldag af.

Wanneer ontvang ik bericht, als ik aanvraag voor een voorziening leerlingenvervoer heb gedaan?

Zodra u digitaal de aanvraag voor een voorziening leerlingenvervoer heeft ingediend, ontvangt u binnen 8 weken na de aanvraagdatum een reactie van de Gemeente Beek. Het kan zijn dat er onvoldoende gegevens zijn aangeleverd om de aanvraag te kunnen beoordelen. In dat geval vraagt de Gemeente Beek de aanvullende gegevens schriftelijk bij u op en wordt de termijn voor de behandeling van de aanvraag gepauzeerd.

Mijn kind heeft twee woonadressen in verband met co-ouderschap, hoe moet ik leerlingenvervoer aanvragen voor beide adressen?

Een kind van gescheiden ouders kan twee woningen hebben. Bijvoorbeeld bij co-ouderschap, als het kind evenveel bij de ene als de andere ouder verblijft, zou je kunnen zeggen dat er sprake is van twee hoofdverblijven. Indien leerlingenvervoer gewenst is, moeten beide ouders afzonderlijk, voor de dagen dat het kind doordeweeks bij hen verblijft, een aanvraag indienen bij de gemeente waar het kind woonachtig is. Hierbij gaat het niet om waar de leerling is ingeschreven. Het gaat om de feitelijke verblijfplaats van de leerling. 

De betreffende gemeenten toetsen de aanvraag elk aan de eigen verordening leerlingenvervoer. Hierbij bekijken ze onder meer of er sprake is van een woning in de zin van de verordening, of de school wel de dichtstbijzijnde toegankelijke is en of voldaan is aan de afstandsgrens. Het komt regelmatig voor dat slechts voor één van beide woonadressen aanspraak op leerlingenvervoer bestaat, doordat de school niet de dichtstbijzijnde toegankelijke school is vanuit beide adressen.

Indien de leerling naar een voor- of naschoolse opvang gaat en de leerling heeft taxivervoer, kan de leerling dan bij het opvangadres worden afgezet?

Nee, een voorziening leerlingenvervoer kan uitsluitend worden toegekend vanaf het woonadres van de leerling naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school, waar de leerling onderwijs krijgt. Vervoer naar buitenschoolse opvang of oppasadres, dagbehandeling of therapeut, naar dokter of ziekenhuis, naar een logeerhuis, naar het werkadres van de ouder/verzorger, naar (sport)clubs of zwembad, of vervoer buiten de schooltijden behoort niet tot de mogelijkheden.

Wat als er iets wijzigt in de situatie van mijn kind (bijv. een verhuizing, verandering van school of schoollocatie, tijdelijk ander verblijf, de gezondheid van uw kind, etc.)?

Neem bij wijzigingen altijd tijdig contact op met de gemeente. Hoe sneller u wijzingen meldt, hoe groter de kans dat de eventuele nieuwe aanvraag voor leerlingenvervoer op tijd is verwerkt en de aanpassingen zijn geregeld. Door een verhuizing, verandering van school, een gewijzigde schollocatie, tijdelijk ander verblijf van uw kind of veranderingen in de gezondheid van uw kind moet er mogelijk gezocht worden naar een andere passende voorziening. Het kan ook zo zijn dat er in de nieuwe situatie géén voorziening meer mogelijk is.

Vervoer

Wie is waarvoor verantwoordelijk in het leerlingenvervoer?

De ouders/verzorgers zijn altijd verantwoordelijk voor het naar school gaan van hun kinderen. Begeleiding is primair een taak van de ouders of verzorgers. Blijken zij niet in staat te zijn te begeleiden, dan dienen zij zelf voor een oplossing te zorgen (bijv. oppas, buren, familie). De ouders/verzorgers zijn verantwoordelijk voor het tijdig én volledig indienen van de aanvraag voor leerlingenvervoer.

De Gemeente Beek is verantwoordelijk voor het beoordelen van de aanvraag binnen 8 weken. Deze termijn kan verlengd worden tot 12 weken.

Indien de leerling wordt vervoerd met aangepast vervoer (taxibusje):

  • Is de gemeente is verantwoordelijk voor het organiseren van het vervoer;
  • Is de vervoerder is verantwoordelijk voor een correcte uitvoering van het vervoer;
  • Zijn de ouders/verzorgers verantwoordelijk voor het gedrag van hun kind. Als een kind zich misdraagt, kan het gebeuren dat het kind niet meer mee mag in het vervoer.
  • De vervoerder is alleen verantwoordelijk voor schade en/of letsel als gevolg van het vervoer als de schuld bij het bedrijf of de chauffeur ligt;
  • De school is verantwoordelijk voor de opvang van de kinderen als de taxi aankomt en bij het in- en uitstappen.

Wat als mijn kind ziek is?

Als uw kind ziek is, moet u dat op tijd doorgeven aan de vervoerder. Dit voorkomt dat de vervoerder onnodig bij u aan de deur komt. Dat geldt ook als uw kind weer beter is, dan wordt uw kind weer in de route opgenomen. Hiernaast moet u de ziekmelding natuurlijk ook door geven aan de school. Als het kind op school ziek wordt of plotseling naar huis moet, dient er zelf voor vervoer gezorgd te worden.

Moet de bus wachten als de leerling niet op tijd klaar staat, want een kind is toch leerplichtig?

De bus hoeft niet te wachten als de leerling niet op tijd klaar staat. De ouders of verzorgers moeten ervoor zorgen dat het kind op tijd klaar staat op de met de vervoerder afgesproken tijd. De vervoerder verstrekt aan leerlingen die een voorziening aangepast vervoer krijgen, een brochure Leerlingenvervoer met daarin nuttige informatie.

Mag de gemeente kinderen het vervoer ontzeggen?

De chauffeur begeleidt de leerlingen tijdens het vervoer. Ouders moeten hun kinderen vertellen zich zo te gedragen dat tijdens het vervoer geen ongeregeldheden ontstaan. Blijkt toch extra begeleiding nodig te zijn, dan zullen de ouders er zorg voor moeten dragen dat er begeleiding komt. De gemeente stelt hiervoor een zitplaats ter beschikking voor begeleiding. De gemeente kan ook besluiten de leerling te schorsen van het leerlingenvervoer en het vervoer stoppen, als de ouders niet voor de noodzakelijke begeleiding zorgen.