LEEF Baek: Omgaan met het wereldnieuws
Bijna dagelijks horen we via de media over oorlogen, politieke spanningen, (natuur)rampen, cyberaanvallen… Het aan te schaffen noodpakket laat zien dat de dreiging dichterbij lijkt te komen. Hoe leeft dit bij onze kinderen? En hoe praat je erover met hen?

Bob Meijs is directeur van de vier basisscholen in Beek. "De angst dat er misschien iets akeligs gaat gebeuren, leeft zeker niet bij alle kinderen. Maar vanuit de scholen besteden wij er wel op passende manier aandacht aan. En we hebben natuurlijk wel samen met ouders een verantwoordelijkheid als kinderen zich zorgen maken. Dan gaan we in gesprek met de kinderen. We willen ze enerzijds een onbezorgde jeugd geven, maar anderzijds pikken ze het nieuws zelf op. Het mag in hun hoofd geen eigen leven gaan leiden. Wij moeten het voor hen in het juiste perspectief plaatsen."
"We kijken samen met de kinderen naar het nieuws zoals het Ochtendjournaal of het Jeugdjournaal.
Leerkrachten beoordelen vooraf of de onderwerpen geschikt zijn voor de betreffende leeftijdsgroep." "Soms plopt er weleens iets op bij een leerling en roept het iets over wat het gezien of gehoord heeft. Dan praten we er altijd over. Klassikaal of de leerkracht voert een één-op-één-gesprek met het kind. Zo voorkom je dat het er zijn eigen invulling aan gaat geven."
"Gaat het bijvoorbeeld over wat mensen elkaar aandoen in de wereld, proberen wij er uiteindelijk altijd een positieve draai aan te geven. We laten zien hoe het wel moet: dat je mensen met respect en fatsoen moet behandelen."

Dat kinderen bang kunnen worden van al die negativiteit begrijpt Ludy van Brink als Jeugd en Gezinswerker bij Opgroeienin046.nl heel goed. Toch heeft zij er nog geen vragen over gekregen. Het leeft (nog) niet. Maar je kind goed in de gaten houden, ook op dit gebied, is belangrijk!
"Hoe een kind met informatie omgaat, heeft natuurlijk alles te maken met leeftijd en karakter. Zo snapt een peuter/kleuter de inhoud van een nieuwsbericht nog niet, maar kan hij wel andermans angstgevoelens oppikken en deze op zichzelf betrekken. Worden kinderen ouder, komen ze sneller in aanraking met nieuws. Via het jeugdjournaal bijvoorbeeld. Maar wat ze zien of horen, kunnen ze vaak nog niet in het juiste perspectief plaatsen. Hun mening vormen ze op basis van wat papa en mama vinden."
"Bij pubers werkt het nog anders; ze hebben een ander bewustzijn, kunnen zich al inleven in situaties. En ze zijn gevoeliger voor angsten. Maar als ouder heb je helaas minder grip op je puber."
"Toch is het belangrijk te weten wat er speelt en om angsten serieus te nemen. Dus praat met elkaar! Vraag bijvoorbeeld waarvoor je kind precies bang is, vul dat niet zelf in. Dat geldt overigens ook voor de wat jongere kinderen. Geef ook altijd eerlijk antwoord op vragen, maar overlaad het niet met extra informatie waar het niet om gevraagd heeft en misschien nog niet aan toe is." "En door gebeurtenissen van meerdere kanten te belichten, zijn ze vaak beter te begrijpen. Kijk je samen naar het jeugdjournaal, ben je zelf op de hoogte van wat je kind ziet."
"Dat maakt het gesprek makkelijker. En zo zijn er natuurlijk nog vele andere adviezen en tips. Ze zijn te vinden via www.opgroeienin046.nl/help-je-kindomgaan-met-het-wereldnieuws"

"In het begin kennen we de jongeren nog niet als we op hen afstappen om gewoon een praatje te maken", zegt Jannick Gerritsen, jongerenwerker bij Partners in Welzijn. "Op school, op straat of in jongerenhonk The Spot in de muziekschool in Beek."
"Maar uiteindelijk leren we elkaar kennen en voeren we gesprekken over bijvoorbeeld school, de thuissituatie,
hun vriendengroep. Gaat alles wel lekker? Zo hoor je wat er speelt en ontdek je risico's. Ons doel is uiteindelijk om jongeren die een extra zetje nodig hebben, te stimuleren om te werken aan een gezonde toekomst."
"Over de dreiging van bijvoorbeeld een eventuele cyberaanval en de gevolgen daarvan, hebben we het eigenlijk nog nooit gehad. Dat speelt nu niet. Ik praat soms wel met bijvoorbeeld Oekraïense jongeren over de oorlog: wat vind je ervan, wie heb je allemaal moeten achterlaten, wil je terug? Die gesprekken komen snel op gang. Merken we dat iemand vastloopt, schakelen we meteen met onze partners. Met de psychologen van het Centrum voor Jeugd en Gezin bijvoorbeeld."
"Mochten we ooit te maken krijgen met een langdurige stroomuitval en geen internet, dan valt onze communicatie met onze jongeren via Snapchat en Instagram bijvoorbeeld weg. Gelukkig weten ze ons te vinden bij The Spot. Of op straat en school. Dan kunnen we praten over wat er allemaal gebeurt en wat het met hen doet. Ook kunnen we eventueel een rol vervullen in de crisiscommunicatie richting jongeren."