Op donderdag 16 mei wordt om 17.00 uur bij het Sinti-monument aan De Stegen in Beek de zigeunerrazzia van 16 mei 1944 herdacht. Iedereen is welkom.

De zigeunerrazzia

Tijdens de zigeunerrazzia op 16 mei 1944 werden overal in Nederland Roma en Sinti opgepakt door de lokale politie. Dat gebeurde op bevel van SS-chef Heinrich Himmler.

In een weide bij De Stegen in Beek woonde destijds de Sinti-familie Franz. De familie was in Beek ingeburgerd en geliefd. Zij waren graag geziene gasten op feestjes en partijen. Tijdens de zigeunerrazzia werden negen leden van de familie Franz uit hun woonwagens gedreven en door de Limburgse politie naar doorgangskamp Westerbork gebracht. Zes van hen zouden nooit meer terugkeren.

In Westerbork kwamen die dag 560 mensen aan, waarvan 246 Roma en Sinti op transport naar Auschwitz zijn gezet. Van deze groep kwamen na de oorlog slechts 31 mensen terug, waaronder drie leden van de familie Franz. De anderen vonden er allemaal de dood.

Het leed van de Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog is te lang een onderbelicht verhaal gebleven. De Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Beek wil daar verandering in brengen en organiseert daarom de eerste jaarlijkse herdenking van de zigeunerrazzia in Beek. Het is de bedoeling dat de herdenking ieder jaar in een andere Limburgse gemeente wordt gehouden.