De Aziatische hoornaar komt van nature voor in Azië, maar sinds 2017 ook steeds vaker in Nederland. Deze hoornaar kan pijnlijk steken, maar veroorzaakt ook schade aan ecosystemen, de biodiversiteit, de fruitteelt, imkerij en volksgezondheid. Daarom is het belangrijk dat u meehelpt om de opkomst van de Aziatische hoornaar terug te dringen. 

Wat kunt u zelf doen?

  1. Leer de Aziatische hoornaar goed herkennen. Ze is duidelijk te herkennen aan haar volledig zwarte borststuk, zwart poten met geel uiteinde en geeloranje band achter op haar zwarte achterlijf.
  2. Informeer uw omgeving over de opmars van de Aziatische hoornaar.
  3. Blijf uit de buurt van een Aziatische hoornaarnest. Wanneer u binnen drie meter van het nest wordt opgemerkt, zal het insect u direct aanvallen.
  4. Maak indien mogelijk van veilige afstand een foto en meld het bij het landelijke meldpunt als u een Aziatische hoornaar denkt te zien.

Goed om te weten

  1. Koninginnen van de Aziatische hoornaar vliegen vanaf maart tot eind mei/begin juni
  2. De Aziatische hoornaars foerageren graag op de Cotoneaster (dwergmispel), op Angelica (Engelwortel) en de Hedera, klimop. Heeft u deze soorten in uw tuin of in uw omgeving staan of kent u mensen die deze planten om hun huis hebben staan? Houd de plek extra in de gaten.
  3. Kijk in het voorjaar goed in schuurtjes, overkappingen en andere beschutte plaatsen of er een nest zit van de Aziatische hoornaar. 

Melden

Heeft u mogelijk een Aziatische hoornaar gezien? Meld het dan bij het Landelijke Meldpunt. Als er inderdaad sprake is van een nest van de Aziatische hoornaar, zal contact met u worden opgenomen om het weg te laten halen. Het weghalen van het nest moet professioneel gebeuren, dus ga absoluut niet zelf aan de slag.

Landelijke meldpunt