Vanaf 1 april mag u alleen een CO-vrij gecertificeerd bedrijf inschakelen voor werkzaamheden aan uw cv-ketel, gashaard of geiser. De overheid heeft dat vastgelegd in de bouwregelgeving om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Eigenaar woning

Als eigenaar en/of bewoner van een huis bent u zelf verantwoordelijk voor uw eigen cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel. Dus ook voor het onderhoud en het vervangen ervan wanneer deze kapot gaan. Vanaf 1 april 2023 bent u verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor de installatie, het onderhoud en de reparatie aan uw cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel. Zelf klussen aan dit soort gasverbrandingsinstallaties is verboden en zelfs strafbaar.

Eigenaar appartement

Woont u in een portiekwoning, flat of appartement? Dan is de kans groot dat de cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel is aangesloten op een rookgasafvoer, die u deelt met de buren. De Vereniging Van Eigenaren (VVE) is verantwoordelijk voor het onderhoud van deze gezamenlijke rookgasafvoer. De VVE moet er dan ook voor zorgen dat een gecertificeerd installatiebedrijf de gezamenlijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer regelmatig controleert en goedkeurt.

Huurwoning

Woont u in een complex met alleen huurwoningen? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de gezamenlijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer.

Hoe weet ik of een bedrijf gecertificeerd is?

U kunt een CO-vrij gecertificeerde installateur herkennen aan het CO-vrij logo. Vraag ernaar bij de installateur. Hij is verplicht om de certificering te laten zien. Kan de installateur het CO-vrij logo niet laten zien? Dan mag hij ook niet aan de gasverbrandingsinstallatie werken.

Kijk voor alle gecertificeerde bedrijven in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’ op www.tlokb.nl/register-gasverbrandingsinstallaties(externe link)

Voorlichtingscampagne ‘Stop CO-vergiftiging’

De Nederlandse Brandwonden Stichting, Brandweer Nederland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voeren samen de voorlichtingscampagne ‘Stop CO-vergiftiging’ om mensen te wijzen op de gevaren van koolmonoxide en hen te informeren over de nieuwe regelgeving. Kijk voor meer informatie op www.co-wijzer.nl(externe link).