Veiligheidsregio Zuid-Limburg: Geen stroom en/of internet? Hulpdiensten blijven altijd in de lucht
Weet je nog, die grote stroomstoring in Spanje en Portugal afgelopen april? Winkels sloten de deuren, omdat pinnen niet meer mogelijk was. Verkeerslichten werkten niet meer, het openbaar vervoer lag stil. Alle elektrische apparaten, waar dan ook, vielen uit,… Kortom: een maatschappij ontwricht.
Hoewel er in dit geval gelukkig geen sprake was van sabotage, liet het voorval wel zien hoe kwetsbaar de elektriciteitsvoorziening is: stroom kan ineens en langdurig uitvallen. Ook in Nederland of in een deel van ons land. Zijn wij daarop voorbereid?

Risico’s
‘We zijn er inderdaad op bedacht’, zegt Marcel Penders, coördinator Communicatie bij de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. "Omdat wij ons als Veiligheidsregio inzetten voor de veiligheid van onze inwoners en bezoekers, brengen we namelijk in kaart welke risico’s er in een bepaald gebied zijn, hoe groot de kans is dat er daadwerkelijk iets mis gaat én wat daar dan de gevolgen van zijn."
"Van onze stroomvoorziening weten we al jaren dat het vanwege de toename van zonnepanelen ‘erg druk’ is op de
netwerken. Een risico dus!" Tel er de huidige politieke spanningen in de wereld en de daaraan gekoppelde dreiging van cyberaanvallen bij op en je kunt je voorstellen dat vooraf opgestelde plannen over hoe om te gaan met grootschalige stroomuitval (of andere calamiteiten en rampen) geen overbodige luxe zijn. "We oefenen er veelvuldig op."
Werk hulpdiensten gaat door
Er liggen dus draaiboeken klaar voor als er bijvoorbeeld geen elektriciteit meer is. Iedereen heeft dan zijn eigen verantwoordelijkheid. "Met TenneT en Enexis, ook betrokken in de plannen van de Veiligheidsregio, is afgesproken dat zij meteen alles op alles zetten om de stroomstoring te verhelpen.
En de hulpdiensten gaan aan de slag om de gevolgen van de stroomuitval zo snel en adequaat mogelijk te bestrijden." Maar die hulpdiensten hebben zelf dan toch ook geen stroom? "Voor vitale partners (zoals brandweer, politie en ambulancedienst) en belangrijke gebouwen, waaronder ziekenhuizen, is er de eerste paar uur altijd noodstroom. Of ze worden voorzien van diesel voor hun aggregaten. Ook hebben ze voorrang bij het weer aansluiten van de elektriciteit. Ze kunnen altijd blijven communiceren met elkaar en hun werk kan dus doorgaan. Maar de ‘rest van de wereld’, die heeft een probleem."
Voorbereiden
En dat is nu precies de reden waarom Nederlanders worden opgeroepen zich nu voor te bereiden op een dergelijke crisis. "Schaf een noodradio aan, heb contant geld, sla voor 72 uur eten en water in, zorg dat je medicijnen op voorraad hebt en denk nu al na over wat ‘geen elektriciteit’ voor jou en je gezondheid betekent. Hoe zelfredzamer gezonde mensen zijn,
des te onafhankelijker ze zijn van hulpdiensten tijdens een crisis. En hoe beter de hulpdiensten zich kunnen concentreren op hen die zichzelf niet goed kunnen redden. Ze kunnen immers niet overal tegelijk zijn."
Communicatie is cruciaal
En dan de communicatie richting de bevolking over wat er aan de hand is. Die is cruciaal! "De meeste mensen kan je in de eerste uren na stroomuitval nog digitaal bereiken, via de mobiele telefoon. Mits de accu natuurlijk is opgeladen en internet nog werkt. Daarnaast is er de rampenzender van L1 op de radio. Vandaar die noodradio op batterijen. Ook kunnen er noodsteunpunten in de wijken worden ingericht waar mensen kunnen samenkomen en waar we hen offline kunnen helpen."
Bovendien werkt het noodnummer 112 altijd. Ook als er geen stroom of internet is, de politie, ambulancedienst
en brandweer blijven in de lucht! Zo kan bijvoorbeeld de brandweer toch altijd uitrukken om een brand te blussen, een gaslek te verhelpen, beknelde mensen te bevrijden na een ernstig auto-ongeluk of om mensen te redden uit een lift in geval van geen stroom.
Voorzorgsmaatregelen
Vanzelfsprekend heeft de brandweer zelf natuurlijk ook goede voorzorgsmaatregelen genomen om te kunnen blijven functioneren. "Zo worden bijvoorbeeld papieren versies van inzetplannen en routekaarten in de brandweerauto’s gelegd, zodat ze ook te raadplegen zijn als digitale systemen het niet meer doen.
Ja, bij dit soort calamiteiten werken de hulpdiensten natuurlijk anders dan ze gewend zijn en in sommige gevallen omslachtiger. Maar uiteindelijk zullen ze altijd de spoedeisende hulpverlening garanderen", besluit Marcel. "En dat moet een veilig gevoel geven, toch?"