Op 12 juni barst op het Mariaplein in Beek een groot feest los ter ere van het openmaken van de Keutelbeek. Sinds 2014 wordt in Beek gewerkt aan het openmaken van de Keutelbeek. Dit voorjaar is fase 1 in zijn geheel afgerond. Reden voor de buurt om zondag tussen 11.00 en 19.00 uur een bruisend pleinfeest te organiseren boordevol optredens en activiteiten.

De eerste fase van het openmaken van de Keutelbeek werd in twee delen uitgevoerd. Eerder werd de Keutelbeek vanaf de Gundelfingenstraat via de Brugstraat, Achter de Beek naar de Luciastraat opengemaakt. Dit voorjaar werd de beek vanaf de Luciastraat, via De Stegen, Broekhovenlaan, Bourgognestraat naar de Oude Pastorie teruggebracht in het straatbeeld. Dit heugelijke feit wordt op 12 juni tussen 11.00 en 19.00 uur groots gevierd met een pleinfeest op het Mariaplein in Beek. Burgemeester Christine van Basten-Boddin zal om 13.00 uur de Keutelbeek openen. Josette van Wersch, bestuurder van Waterschap Limburg, houdt een korte toespraak.

Herstel cultuurhistorische waarden

Sinds 2014 werken de Gemeente Beek en Waterschap Limburg aan het openmaken van de Keutelbeek. De eerste plannen daarvoor lagen al in 2008 op tafel. Een van de belangrijkste redenen om de Keutelbeek open te maken is het verminderen van wateroverlast door hevige regenval. Daarnaast levert de opengemaakte beek een belangrijke bijdrage aan het scheiden van schoon water en rioolwater én het herstel van de Beekse cultuurhistorische waarden. Beek heeft een deel van haar identiteit teruggekregen in de vorm van een ‘natte as’ door het stedelijk gebied.

Klaar voor fase 2

Nu fase 1 in zijn geheel is afgerond, kan fase 2 beginnen. Dit betreft het openmaken van de Keutelbeek vanaf de Oude Pastorie tot aan de andere zijde van de A76. Het tracé loopt via de Spaubeekerstraat, Keulsteeg en Neerbeekerstraat. De bewoners langs deze straten worden na de zomervakantie uitgenodigd voor een informatieavond.

Diverse optredens

Het pleinfeest ter ere van het afronden van fase 1 wordt omlijst met diverse optredens en activiteiten. Zo geven onder andere DJ Stefan en de Baeker Kleppermen acte de présence, verzorgt toneelgroep Ons Genoegen uit Genhout een optreden en kunnen kinderen zich vermaken op een springkussen.