Wat is het?

U kunt uw huishoudelijk afval kwijt in de verzamelcontainer bij u in de buurt. Wanneer er geen verzamelcontainer bij u in de buurt is, zet u uw afval op een vaste dag buiten.

Daarnaast zijn er in uw buurt aparte afvalcontainers voor papier en karton, plastic, glas, textiel en klein chemisch afval. Check via Afvalscheidingswijzer.nl(externe link) in welke bak uw afval hoort.

Wanneer het afval te groot of te zwaar is om in een vuilniszak of container te stoppen, is het grofvuil en gelden er andere regels.

In Beek hanteren we voor de afvalinzameling het dif-tar systeem. Dit staat voor gedifferentieerd tarief. Het betekent dat u een verschillend tarief betaalt voor verschillende soorten afval. Er geldt een hoog tarief voor restafval, en een laag tarief voor Gft-afval. Dankzij dif-tar heeft u zelf invloed op uw afvalstoffenheffing. In de regel geldt: hoe beter u uw afval scheidt, hoe lager uw afvalstoffenheffing is.

Wat moet ik doen?

Als uw afval op een vaste dag wordt opgehaald, is het belangrijk dat u dit op de goede manier buiten zet:

  • Sorteer het afval.
  • Doe het afval in vuilniszakken.
  • Wanneer u afvalbakken hebt die u iedere week buiten zet, zorg er dan voor dat de bakken niet te vol of te zwaar zijn. Wanneer u nog geen afvalbakken hebt, vraagt u deze aan bij de gemeente.

RWM zorgt voor de huis-aan-huis afvalinzameling in de gemeenten binnen de Westelijke Mijnstreek. Daarnaast beheert RWM de milieuparken, ondergrondse containers en wijkvoorzieningen voor glas en textiel.

Afvalwijzer

Wilt u weten wanneer RWM welk afval inzamelt op uw adres? U kunt hiervoor kijken op uw papieren afvalwijzer, in de RWM-app, of u voert op rwm.nl(externe link) uw postcode en huisnummer in. U krijgt dan per afvalsoort te zien wanneer RWM deze komt inzamelen. Verder kunt u op rwm.nl uw persoonlijke afvalwijzer downloaden in PDF formaat.

Ondergrondse containers

De container heeft 2 inworptrommels:

  • een van 60 liter, deze is even groot als de huidige inworptrommel,
  • een inworptrommel van 30 liter, deze is bestemd voor pedaalemmerzakken.

De geldende tarieven kunt u vinden op rwm.nl(externe link).

Hoe gebruik ik de container?

Via 'Te downloaden documenten' onderaan deze pagina kunt u een beschrijving terugvinden . Hierin kunt u lezen hoe u de nieuwe container moet bedienen.

Afvalpas

Alle bewoners die gebruik moeten maken van een ondergrondse container krijgen een afvalpas. De afvalpas hoort bij de woning. Dat wil zeggen dat u het afvalpasje niet meer bij de gemeente hoeft in te leveren als u verhuist, maar u kunt de afvalpas dan gewoon in de woning laten liggen. Bent u in een woning komen wonen en heeft de vorige bewoner het afvalpasje niet aan u achtergelaten, neem dan contact op met RWM via telefoonnummer 046 - 21 00 120.

Hoe werkt het?

  • Scheidt het afval naar soort.
  • Gebruik geen plastic zakken voor gft-afval. Wel mag u etensresten (ook vlees- en visresten) verpakken in een dunne krant.
  • Zet de afvalbakken 's zomers uit de zon en bij vorst uit de wind.
  • Druk of stamp het afval niet aan en zorg dat het deksel goed sluit. Als er afval uit uw container steekt, kan die niet geleegd worden.
  • Laad een container niet zwaarder dan 75 kilo. Stenen en puin, of ander afval dat u elders kwijt kunt, mogen er niet in.
  • Wilt u uw container laten legen, zet hem dan op de inzameldag om 07.00 uur aan de straat, met de handgreep naar de stoeprand.
  • Het pasje voor de ondergrondse container bij hoogbouwwoningen hoort bij uw woning. Lever het daarom bij verhuizing in op het gemeentehuis.
  • Minicontainers krijgt u in bruikleen van de gemeente, dus laat ze staan bij verhuizing.

Wat kost het?

De inzameling van het afval verloopt volgens een systeem van tariefdifferentiatie (ook wel diftar genoemd). Dat betekent dat de inwoners die gebruik maken van een container naast het vastrecht betalen naar rato van de aangeboden kilo's gft- en restafval. De inwoners met een afvalpas betalen naast het vastrecht een bedrag per inworp. Dit afval wordt dus niet gewogen.

Uw container bevat een unieke chip die door de computer van de vuilnisauto wordt herkend. Deze computer registreert het aantal kilo's afval dat uit uw container wordt gehaald. Het verschil tussen de volle en lege container wordt geregistreerd. Ook als er een keer afval in uw container achterblijft , betaalt u dit niet dubbel.Op basis van het door u aangeboden gewicht of het aantal inworpen, ontvangt u na afloop van een periode een rekening. Daarnaast betaalt u jaarlijks een vast bedrag voor de bekostiging van zaken als kca-inzameling, milieupark, papierinzameling, glas- en textielcontainers, Kringloopcentrum enzovoort. U kunt kosten besparen door uw afval zo veel mogelijk gescheiden aan te leveren. Door het apart aanbieden van glas, textiel en papier via inzamelingen of de wijkcontainers kunt u al veel besparen. Ook kunt u een deel van uw gft-afval zelf composteren. Bovendien is het zinvol grof huishoudelijk afval aan te bieden aan het Kringloopcentrum. Afval kunt u ook, tegen betaling, naar het milieupark brengen.

Meer informatie vindt u op de website van RWM(externe link).

Extra informatie

Indien u nog geen afvalcontainer heeft (bijvoorbeeld bij nieuwbouw), kunt u deze bij de gemeente aanvragen. Meer informatie kunt u vinden op rwm.nl(externe link).