Hoe beter u uw afval scheidt, hoe meer verpakkingen een tweede leven krijgen als grondstof voor nieuwe producten of nieuwe verpakkingen. Om de inzameling van deze PMD-zakken te verbeteren is het mogelijk om een zogenoemde gratis kroonring aan te vragen. Kroonringen zijn ringen die aan lantaarnpalen bevestigd worden om hier de PMD-zakken aan op te hangen.

Aan elke kroonring is plaats voor meerdere zakken. Dit voorkomt het wegwaaien van PMD-zakken over de straat en dus ook gevaarlijke verkeerssituaties, vervuiling van het openbare gebied en de natuur.

De praktijk in andere gemeenten leert dat kroonringen bijdragen aan een meer opgeruimde en schone wijk en dat het ophalen minder belastend is voor de medewerkers van RWM.

De kroonring is overigens zelf ook gemaakt van gerecycled kunststof.

Kroonring aanvragen

Wenst u een gratis kroonring in uw straat? Overleg dan met uw buren en vraag vervolgens een kroonring aan bij de gemeente Beek. Stuur een e-mail naar info@gemeentebeek.nl met als onderwerp 'Gratis Kroonring'. Vermeld bij uw verzoek uw naam, adres en telefoonnummer. Let op, de kroonring wordt geplaatst voor meerdere huishoudens in uw straat en mag alleen worden gebruikt tijdens ophaaldagen. 

De gemeente beoordeelt uw verzoek en zoekt de juiste locatie voor de kroonring op basis van een aantal voorwaarden, waaronder verkeersveiligheid.

Update maart 2022: Het is niet meer mogelijk om een kroonring aan te vragen.