Wat is het?

Huidig veegprogramma gemeente Beek 2022

Het vegen van de goten in de gemeente Beek wordt 9x per jaar uitgevoerd. Deze veegbeurt is opgedeeld in 10 gebieden namelijk:

  1. Dag 1 Neerbeek;
  2. Dag 2 Spaubeek oost incl. Zandstraat, Soppestraat, Kupstraat en Dorpstraat;
  3. Dag 3 Spaubeek west excl. Zandstraat, Soppestraat, Kupstraat en Dorpstraat;
  4. Dag 4 Proosdijveld zuid, Molenberg en Geverik;
  5. Dag 5 Centrum en het gebied tussen de Prins Mauritslaan en Bourgognestraat;
  6. Dag 6 Het gebied tussen de Brugstraat / Adsteeg, Bourgognestraat, Huynhof en Bosserveldlaan;
  7. Dag 7 Grootgenhout;
  8. Dag 8 Beekerhoek omgeving Makado en Proosdijveld noord;
  9. Dag 9 Kelmond en Kleingenhout;
  10. Dag 10 Centrum, TPE en MAA.

De duur van het vegen in elk van bovenstaande gebieden is ongeveer 1 dag. Een complete veegbeurt duurt 10 dagen en wordt negen keer per jaar herhaald.

In 2022 starten de veegbeurten in de weken: 4, 10, 16, 22, 28, 34, 40, 45 en 50. Het vegen wordt steeds gestart op maandag van de betreffende week (behoudens bij sneeuwval en vorst) en duurt dan tot en met de vrijdag de week erna. Dit met uitzondering van feestdagen. In week 16 wordt het veegwerk op Paasmaandag 18 april in Neerbeek verplaatst naar maandag 2 mei. In week 17 wordt het veegwerk op Koningsdag 27 april in Beekerhoek omgeving Makado en Proosdijveld noord verplaatst naar 3 mei. In week 23 wordt het veegwerk op Pinkermaandag 6 juni in het gebied tussen de Brugstraat/Adsteeg, Bourgognestraat, Huynhof en Bosserveldlaan verplaatst naar maandag 13 juni. Dit op te voorkomen dat het hele veegschema wordt gewijzigd.

Het doel van de werkzaamheden is het vegen van de goten. Indien er belemmeringen zijn als bijvoorbeeld geparkeerde auto's zal de veegwagen om de deze geparkeerde auto's heen gaan en zijn werk hervatten.

Als de tijd het toelaat en de veegwagen komt voor de tweede keer langs een locatie in een bepaald deelgebied waar in eerste instantie een belemmering was, zal de veegwagen hier alsnog vegen.

Klachten van bewoners betreffende het veegwerk in de gemeente worden zo goed als mogelijk gehonoreerd.

Buiten het bovenstaande veegwerk wordt iedere week ook nog het centrum geveegd. Onder het centrum wordt het volgende verstaan: Elsstraat, Heirstraat (gedeeltelijk), Markt, Marktstraat, Burg. Janssenstraat (gedeeltelijk), Wolfeijde, Maastrichterlaan (gedeeltelijk), Raadhuisstraat, Stationstraat (gedeeltelijk) en de weg van de parkeerplaats voor het gemeentehuis. Dit veegwerk vindt iedere vrijdag plaats. Aanvang 7.15 u - 7.30 u.

Naast dit machinale veegwerk gaat er ook een werknemer mee om ook op moeilijk bereikbare plaatsen het vuil te ruimen. Bij dit veegwerk wordt dus meer geveegd dan de goten alleen, zoals moeilijk bereikbare plaatsen, gedeeltes trottoir en parkeerstroken enz.

Buiten het bovenstaande veegwerk wordt iedere woensdag de markt na de weekmarkt handmatig geveegd. Onder de markt wordt verstaan: het marktplein zelf en indien nodig gedeeltes van de toevoerwegen naar de markt (Markt bij Jan Linders, Marktstraat).

Buiten het bovenstaande veegwerk worden geregeld ook alle verharde voetpaden handmatig geveegd in Beek, Neerbeek, Spaubeek, Groot-Genhout en Geverik.

Buiten het bovenstaande veegwerk wordt er ook nog machinaal en handmatig geveegd tijdens of na calamiteiten, incidenten, carnavalsoptochten en festiviteiten.

Buiten het bovenstaande veegwerk wordt er ook nog machinaal en handmatig geveegd bij overlast van bladeren. De inzet is afhankelijk van de bladval.

Uw woon- en leefomgeving bestaan uit plekken waar iedereen toegang tot heeft. Denk aan pleinen, wegen, parken, speeltuinen of sportvelden. Het is belangrijk dat deze plekken veilig en netjes zijn. Als u iets ziet dat stuk is of opgeruimd moet worden, doet u hiervan een melding bij de gemeente.

Uw woon- en leefomgeving bestaan uit plekken waar iedereen toegang tot heeft. Denk aan pleinen, wegen, parken, speeltuinen of sportvelden. Het is belangrijk dat deze plekken veilig en netjes zijn.

Als u iets ziet dat stuk is of opgeruimd moet worden, doet u hiervan een melding bij de gemeente.

Hoe werkt het?

De gemeente Beek draagt zorg voor het opruimen van het afval op openbare wegen en pleinen. Volgens een onderhoudsplan worden met regelmaat de straten geveegd. De veegfrequentie ligt als het om een rustige woonwijk gaat lager dan in bijvoorbeeld een centrumgebied.

Hoe lang duurt het?

De gemeente behandelt uw melding meestal binnen 5 werkdagen. Dit betekent niet altijd dat de situatie dan ook opgelost is. Soms is daar meer tijd voor nodig.