HartslagNu

hartslag nu redt levens

Elke week worden 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel van de hartstilstanden vindt plaats in en rond  het huis.

Bij een hartstilstand is het belangrijk om binnen 6 minuten te starten met reanimeren (borstcompressies / beademen) èn, indien nodig, een elektroshock met een Automatisch Externe Defibrillator (AED) toe te dienen. De aanrijtijd van een ambulance is vaak te lang om er binnen 6 minuten te zijn. Er gaat dus veel kostbare tijd verloren. In Beek willen we ervoor zorgen dat de overlevingskans van slachtoffers met een hartstilstand toeneemt. Dit kunnen we doen met een netwerk van opgeleide burgerhulpverleners en openbare AED’s (defibrilatoren). Doet u met ons mee?

HartslagNu is een landelijk alarmeringssysteem dat wordt gebruikt om bij een hartstilstand burgerhulpverleners in te schakelen. Zo werkt het:

  1. Er komt een melding van hartstilstand binnen bij de meldkamer van 112.
  2. Alle burgerhulpverleners die binnen een straal van maximaal 1.000 meter van het slachtoffer wonen of werken, krijgen op hun mobiele telefoon een sms-bericht met instructies of wanneer u de app heeft van HartslagNu ontvangt u de informatie via de app.
  3. De ene helft van deze hulpverleners krijgt een sms met de locatie van het slachtoffer, de andere helft krijgt een sms met de locatie van de dichtstbijzijnde AED. Zo is er razendsnel een burgerhulpverlener bij het slachtoffer en zorgt een tweede hulpverlener dat er vrijwel gelijktijdig een AED ter plekke is.
  4. Het gaat om een vrijwillig systeem en u verleent alleen hulp als u daartoe in staat bent.