Dierenwelzijn

1-4-4 Red een dier

Wanneer 144 bellen?

Als een dier in nood is, belt u het alarmnummer 144. Het telefoonnummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week, bereikbaar tegen lokaal tarief. Is 144 niet bereikbaar? Bel dan 0900-8844, of voor spoed 112.

Waarvoor kunt u bellen naar 144?

 • Dieren in acute nood of gewonde dieren:
  Bel alleen als u zelf niet in staat bent om zorg te verlenen. Bijvoorbeeld als het gewonde dier naar een dierenarts moet. Of als het dier een gevaar is voor zichzelf en de veiligheid van mensen.
 • Mishandelde dieren:
  Er is sprake van dierenmishandeling wanneer een dader opzettelijk en zonder reden een dier pijn doet of verwondt.
 • Verwaarloosde dieren:
  Denk aan dieren die onvoldoende voer, water of medische zorg krijgen van de eigenaar. Of als de vacht, nagels, hoeven of gebit van de dieren niet worden verzorgd.
 • Onvoldoende huisvesting voor dieren:
  De huisvesting van dieren moet aan wetten en regels voldoen. Geldt er geen wet of regeling? Dan wordt per geval bekeken of het welzijn van het dier in het geding is.

Wat moet u doorgeven bij een melding?

 1. om welk dier (of dieren) het gaat;
 2. de exacte locatie van het dier;
 3. wat er precies aan de hand is;
 4. uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer.
 • Houden van huisdieren

  Mensen houden van het gezelschap van dieren in en om het huis. In Nederland worden dan ook miljoenen honden, katten, knaagdieren, vogels en andere dieren als gezelschapsdier gehouden. Sterker nog; Limburg is de provincie met het hoogste aantal huisdierbezitters (69%) van Nederland.

  lees meer
Youtube RSS