Pagina opties

Groter
RSS

Nieuws van de LLTB (13-03-2019)

Dit item is verlopen op 13-04-2019.

Het merendeel van de landbouwgewassen moeten eerst gezaaid worden om ze later te kunnen oogsten. In de herfst hadden we al de wintergranen gezaaid en in het voorjaar zaaien we de zomervruchten.

Vanaf half maart tot in mei is bij ons de zaaitijd. Het land moet dan wel opgedroogd zijn om de noodzakelijke grondbewerkingen uit te voeren. Wij zijn dus heel erg weersafhankelijk en seizoensgebonden. Vergelijk het maar met uw eigen moestuin.

Als akkerbouwers hanteren we een schema met optimale zaaitijden. We beginnen met brouwgerst. De eerste brouwgerst - wat overigens een zomergraan is - is al in februari gezaaid. Het voelde toen letterlijk aan als voorjaar. Gulpener Bierbrouwerij maakt hier een prachtig streekproduct van. Een ander vroeg product zijn de zaaiuien, in de tweede helft van maart zaait een precisiezaaimachine ongeveer 800.000 zaadjes op één hectare.

Normaal gesproken volgen dan in april de suikerbieten. Het bietenzaadje is bij de leverancier gepild, dat wil zeggen het zaadje is voorzien van een omhulsel tegen bodemschimmels. Om bieten te zaaien gebruiken we een andere type precisiezaaimachine, waarmee je ongeveer 100.000 zaadjes per hectare zaait. De exacte hoeveelheid zaad is een kwestie van gewenste zaaiafstand en het fingerspitzengefühl van de teler.

De aardappel daarentegen wordt niet gezaaid, maar gepoot. Bij zaaigewassen ben je met een halve kilo tot enkele kilo’s zaad klaar, terwijl we tot 2.500 kilogram pootaardappels in de grond leggen. De aardappel heeft het graag warm en kiemt (groeit uit de knol) bij hogere bodemtemperaturen.

Gelijktijdig laten de rundveehouders hun mais zaaien. Mais en aardappels zijn van oorsprong Zuid-Amerikaans en gedijen goed in warme, vochtige omstandigheden. Door de vele jaren van veredeling en selectie groeien deze uitheemse gewassen bij ons op het noordelijk halfrond inmiddels net zo goed.

Meer weten?
Het wordt de komende tijd weer druk op het land. Vindt u deze korte verhalen interessant? Neem dan ook zeker een kijkje op de Facebook pagina van de LLTB-regio Zuid-Limburg: https://www.facebook.com/LLTBregioZuidLimburg/