A A

Fotograaf Henk Houben exposeert in gemeentehuis Beek (22-03-2019)

Dit item is verlopen op 27-04-2019.

De Steinse fotograaf Henk Houben exposeert vanaf vrijdag 29 maart in het gemeentehuis in Beek zijn fotoserie Sphinx in beeld. De expositie, die tot 26 april duurt, wordt om 20.00 uur geopend door cultuurwethouder Thijs van Es.

Henk Houben (1954) groeide op in Maastricht. Het grootste gedeelte van zijn werkzame leven werkte hij in de keramische industrie in Maastricht, waarvan twintig jaar bij de Koninklijke Sphinx. Houben begon als gepassioneerd hobbyfotograaf. Na een onderbreking, omdat gezin, werk en sport om prioriteit vroegen, nam hij in 2000 zijn camera weer ter hand en begon ‘zijn’ Sphinx te fotograferen.

De Koninklijke Sphinx kent een lange, bewogen geschiedenis. De fabriek was, totdat in 2007 de poorten dicht gingen, een begrip voor vele generaties Maastrichtenaren. Ook Houben mocht daarvan deel uit maken. De sluiting van de Sphinx betekende het einde van 170 jaar keramische industrie in de Maastrichtse binnenstad. Houben: “Tijdens mijn werk voor Sphinx raakte ik geboeid door de historie van het imposante industriecomplex. In de vele gebouwen en ruimtes van dit industriële complex leek de tijd stil te staan. Ruimtes die elk hun eigen verhaal vertelden en waartoe ik als productiemanager vrije toegang had. Door het oog van mijn camera zag ik de vele resten van de oude aardewerkfabriek: de zolders, kelders en productiehallen, de gipsen moules en de oude kratten. Maar ook de vele werknemers die daar lief en leed deelden. Ik raakte gefascineerd door de sporen die de keramische industrie in de oude stad had achtergelaten.”

De expositie is tot 26 april te bezichtigen en kan gratis worden bezocht tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Ernst Homburg, emeritus-hoogleraar wetenschaps- en techniekgeschiedenis aan de Universiteit Maastricht, verzorgt tijdens de opening een inleiding.