Door de maatregelen tegen het coronavirus zijn veel mensen, jong en oud, meer thuis dan normaal. Daardoor kunnen er extra irritaties tussen buren ontstaan.
Een burenruzie kan om verschillenden redenen ontstaan. Voor elke ruzie geldt: voorkomen is beter dan genezen. Daarom adviseert buurtbemiddeling om ergernissen zo snel mogelijk te bespreken. Maar wat als aanbellen bij de buren in deze tijd niet altijd een verstandige optie is?

Buurtbemiddeling Westelijke Mijnstreek geeft graag een aantal tips:

 1. Wacht af
  Wie dicht op andere mensen woont, bijvoorbeeld in een flatgebouw of rijtjeshuis, zal een zekere mate van geluid moeten accepteren. Uit onderzoek blijkt dat mensen na twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af. Vindt u het na een half uur nóg vervelend? Dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen. U kunt besluiten voor deze keer uw ogen of oren te sluiten, omdat u eigenlijk nooit eerder ‘gedoe’ heeft gehad met de buren.
 2. Scherm u af
  Ervaart u burenoverlast wegens geluid dat moeilijk te voorkomen is? Bijvoorbeeld praten, lopen of spelende kinderen? Probeer uzelf dan af te schermen. Ga een wandeling maken als de buurkinderen op de trampoline springen of zet uw eigen radio aan als u er last van heeft.
 3. Niet slim: koekje van eigen deeg
  Houdt de overlast aan? Dan is het verleidelijk de buren een koekje van eigen deeg te geven. Even bonken met de bezem tegen het plafond of het geluid van uw eigen radio op maximaal zetten. Dat is geen goed idee. Uw aanvallende gedrag zal er in veel gevallen voor zorgen dat de buren ook in de aanval gaan. Ze zetten de muziek nog harder en dan bent u nog verder van huis. Wacht daarom niet te lang om contact met uw buren op te nemen en doe dit als uzelf rustig bent. Stel u vriendelijk op, dan is de kans veel groter dat uw buren meewerken.
 4. Brief in de brievenbus doen
  Persoonlijk contact is het beste om samen tot een oplossing te komen. Maar vanwege corona is het wellicht niet wenselijk of mogelijk om een gesprek aan te gaan. U kunt daarom ook besluiten om een brief in de brievenbus te doen. Let daarbij op de toon en manier waarop u iets schrijft. Het kan zijn dat uw buren zich niet bewust zijn van de overlast die ze bezorgen. Maak geen verwijten, maar schrijf bijvoorbeeld waar u behoefte aan heeft en hou het zoveel mogelijk bij de actuele feiten. Noem vooral ook de gevolgen die de situatie voor u heeft. Door te vertellen wat er zo lastig is, kunnen de buren u beter begrijpen. Dat maakt de kans groter dat ze willen meedenken in oplossingen.

Om te voorkomen dat je buren last hebben van u, hebben we de volgende tips:

 1. Als u weet dat u een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.
 2. Realiseer u dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende honden, draaiende wasmachines of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou daar rekening mee. Kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.
 3. U kunt in ieder geval uw telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als u overlast ervaart.

En als bovenstaande tips niet helpen, bel Buurtbemiddeling!

Bij Buurtbemiddeling treden getrainde vrijwilligers op als bemiddelaar tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen. In ongeveer twee derde van de burenkwesties kan bemiddeling een positieve bijdrage leveren aan de situatie en wordt erger voorkomen. Vanwege het coronavirus kunnen bemiddelaars nu niet bij u en uw buren langskomen. Wel zijn zij telefonisch bereikbaar. Ze kunnen bespreken wat in uw situatie helpend kan zijn. Buurtbemiddeling kan u tips geven hoe u het beste met de situatie kan omgaan. Zij bieden een luisterend oor. Dat lucht vaak al op. Ze zijn er voor u, ook in deze rare tijden!

Meer informatie of contact? Buurtbemiddeling is bereikbaar op telefoonnummer 06-22968998 en per e-mail via buurtbemiddeling@piw.nl.
Meer informatie vindt u ook op de website www.buurtbemiddeling-wm.nl.

Voor nog meer nuttige informatie over dit onderwerp, kunt u kijken op de website www.problemenmetjeburen.nl.