Regionaal onderzoek effecten maatschappelijke stage onder jongeren

Dit item is verlopen op 22-05-2012.

Deze week ontvangen circa 6.000 jongeren tussen 16 en 23 jaar in de Westelijke Mijnstreek een ansichtkaart in de brievenbus. De kaart roept hen op om deel te nemen aan een onderzoek, om inzichtelijk te krijgen hoeveel jongeren vrijwilligerswerk verrichten.

Vrijwilligers zijn belangrijk voor onze samenleving. Zij zorgen ervoor dat jongeren hun hobby zoals voetbal of scouting kunnen beoefenen. Zij maken dat je evenementen of een popconcert kunt bezoeken. Ook helpen zij degenen, die net dat steuntje in de rug nodig hebben. Om jongeren bewust te laten worden van de waarde die mensen voor elkaar hebben zonder het economische concept "voor wat, hoort wat", is vanaf schooljaar 2011/2012 de maatschappelijke stage wettelijk verplicht voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs. Die maatschappelijke stage biedt jongeren tijdens hun schooltijd een eerste kennismaking met het leveren van een onbetaalde bijdrage aan de samenleving.

De gemeenten Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein willen door middel van de enquête te weten komen of de maatschappelijke stage er ook daadwerkelijk voor zorgt dat de jongeren vrijwilligerswerk gaan doen. De steekproefsgewijs geselecteerde jongeren kunnen de enquête tot uiterlijk 21 mei invullen en maken daarmee kans op 2 kaarten voor Groove Garden 2012 op 9 en 10 juni 2012.