Ministerie van VWS begint met verspreiding jodiumtabletten in Beek

In de gemeente Beek wonen we hemelsbreed binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stuurt daarom aan alle huishoudens met kinderen tot en met 18 jaar een doosje jodiumtabletten.

Pillen bestemd voor kinderen tot en met 18 jaar

Deze tabletten, die vanaf 10 oktober worden verspreid, zijn bedoeld om kinderen te beschermen tegen het ontwikkelen van schildklierkanker na een kernongeval. Het is daarom belangrijk dat de pillen goed worden bewaard.

Zwangere vrouwen

Ook zwangere vrouwen (van alle leeftijden) wordt aangeraden om na een kernongeval jodiumtabletten te gebruiken. Zwangere vrouwen krijgen de pillen echter niet automatisch opgestuurd. Zij moeten zelf een doosje kopen bij de drogist of apotheek. De adviesprijs is €2,95 en de pillen zijn vanaf 9 oktober beschikbaar.

Wanneer moet ik jodiumtabletten gebruiken?

De jodiumtabletten moeten alleen worden gebruikt als er een groot ongeval gebeurt met een kerncentrale. De Nederlandse overheid kondigt dit duidelijk aan. Dit gebeurt via de mobiele telefoon (NL-Alert), internet (www.crises.nl) en de calamiteitenzender (regionale radio- of televisieomroep).

Wat doen jodiumpillen?

Jodiumtabletten beschermen alleen tegen de gevolgen van het binnenkrijgen van radioactief jodium. De tabletten beschermen niet tegen de effecten van andere radioactieve stoffen die bij een kernongeval vrij kunnen komen. In de bijsluiter van het doosje staat meer (medische) informatie over jodiumtabletten.

Goed bewaren

Bewaar het doosje op een plek waar het droog is en waar kinderen niet bij kunnen. Bijvoorbeeld in een medicijnkastje, EHBO-doos of in de meterkast.

Weten of u jodiumtabletten krijgt? Doe de postcodecheck https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/jodiumtabletten/vraag-en-antwoord/krijg-ik-jodiumtabletten.

Meer weten? www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl.